23 juli 2018
Meet Up 010: Kwestie Van Vertrouwen - Vpro Tegenlicht, Concomcow, Bluecity En Theater Rotterdam (14 september 2017)

Meet Up 010: Kwestie Van Vertrouwen - Vpro Tegenlicht, Concomcow, Bluecity En Theater Rotterdam (14 september 2017)

Lokatie: Rotterdamse Schouwburg te Rotterdam
Titel: Meet Up 010: Kwestie Van Vertrouwen - Vpro Tegenlicht, Concomcow, Bluecity En Theater Rotterdam
Link: www.rotterdamseschouwburg.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: donderdag 14 september om 19:00u
Overige Informatie:
Meet Up 010: Kwestie Van Vertrouwen - Vpro Tegenlicht, Concomcow, Bluecity En Theater RotterdamFake news, gehackte verkiezingen en regelrechte leugens van wereldleiders maken dat het vertrouwen in politici, media en bedrijven een dieptepunt heeft bereikt. Niet eerder in de 21e eeuw was het wantrouwen zo groot. Een analyse over het verlies van vertrouwen en hoe dit weer terug te winnen.
In 2017 gebeurde iets opmerkelijks. Volgens het mondiaal opererende communicatie- en marketingbureau Edelman daalde voor het eerst sinds de start van de 21e eeuw het vertrouwen van burgers in politici, media en bedrijven. Dit concludeerden zij op basis van onderzoek dat het bureau al jaren produceert voor hun jaarlijkse 'Trust Barometer'. Harde feiten hebben concurrentie gekregen van ‘alternative facts’, waarin machtsbeluste politici als Trump, Poetin en Erdogan grossieren, Twitterbots en buitenlandse hackers blijken verkiezingen te hebben gemanipuleerd.
De vraag is of dit vertrouwensverlies inherent is aan ons huidige bestaan in de ‘infosphere’. Als wij toestaan dat we een verzameling data worden, dan zijn we daarmee uiteraard manipuleerbaar. En als direct gerichte reclame op sociale media op het onderbewustzijn kan inspelen, dan kan dat met politieke beïnvloeding tijdens verkiezingen ook. Cambridge Analytica, het bedrijf dat analyse van sociale mediagebruik inzette voor de Trump-campagne en het Brexit-referendum, heeft dat inmiddels genoegzaam bewezen. Is dat dan slecht? Facebook en Twitter maken het mogelijk dat iedereen meepraat over politiek. Is dat niet juist waar democratie om draait? Het is van belang om een beter begrip van de werking van sociale media te krijgen en uit de online informatie-bubbel te komen; zelfkennis en een kritische kijk op onze eigen vooroordelen lijken daarbij cruciaal.
Een analyse over hoe we het vertrouwen verloren zijn en hoe we dit weer terug zouden kunnen winnen.
 
Praktische informatie
Deze meetup gaat over de uitzending van Tegenlicht op 9 september
Toegang: Gratis, aanmelden kan via het Facebook evenement
TR Schouwburg, hal, 14 september 19:00-22:00