25 februari 2020
Herman Brusselmans - Literaire Ontmoeting (28 januari 2020)

Herman Brusselmans - Literaire Ontmoeting (28 januari 2020)

Lokatie: Kennemer Theater en Congrescentrum te Beverwijk
Titel: Herman Brusselmans - Literaire Ontmoeting
Link: www.kennemertheater.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: dinsdag 28 januari om 20:00u
Overige Informatie:
Herman Brusselmans - Literaire OntmoetingAl wordt hij zelden serieus in de pers besproken en heeft hij nog altijd geen literaire prijs ontvangen, hij heeft wel trouwe fans die twee keer per jaar trouw zijn nieuwe roman kopen.
Brusselmans studeerde Germanistiek aan de Universiteit van Gent. Hij schrijft ook gedichten en columns. Ook is hij bekend van zijn gastoptredens op televisie. In zijn jeugd was Herman een goed amateurvoetballer die zelfs nog samen heeft gespeeld met latere profvoetballers. Hij was twee keer getrouwd.
Herman debuteerde in 1982 met de verhalenbundel Het zinneloze zeilen. In 1985 brak hij door met De man die werk vond, een roman waarin de zonderlinge bibliothecaris Louis Tinner zijn dagen slijt met drinken en fantaseren over het koffiemeisje. Het boek schetst met zijn neerslachtige ondertoon een goed beeld van Belgische bureaucratie en de jaren tachtig. Velen beschouwen het als zijn beste werk.
Z’n werk wordt gekenmerkt door een hoog autobiografisch gehalte met thema’s als sigaretten en drank, seks en verveling. Ook schrijft hij vaak over de schoonheid en het algemene karakter van de vrouw, vooral over (ex-)levenspartner Tania De Metsenaere. Hij verwijst vaak naar het leven op het Vlaamse platteland van de jaren zestig, de tijd en de omgeving van zijn jeugd.
Brusselmans schrijft ook columns en stukken voor televisie. Als columnist debuteerde hij in het satirische weekblad De Zwijger (1982-1984). Begin jaren 90 kreeg hij een wekelijkse column in het weekblad HUMO, die hij midden jaren negentig bij de VPRO-radio voordroeg onder de titel Val dood!.
Brusselmans dankt zijn bekendheid in België vanaf 1991 ook aan zijn gastoptredens op televisie.
Hij is een frequente gast bij het Nederlandse televisieprogramma De Wereld Draait Door.
Brusselmans is een van de meest verguisde Vlaamse schrijvers. Er is vooral kritiek op de eentonigheid van zijn oeuvre, de schuttingtaal en de platte, seksueel getinte uitspraken. Veel boeken gaan over zijn leven als beroemd schrijver en bevatten gescheld op zijn omgeving en collega-schrijvers. Zo leverde een beledigende opmerking over modeontwerpster Ann Demeulemeester in zijn boek Uitgeverij Guggenheimer (1999) hem een rechtszaak op waardoor het boek enige tijd niet verkrijgbaar was. In 2017 was er veel ophef over een denigrerende column van hem over de Nederlandse zangeres Anouk.
In 1994 bedacht Brusselmans het scheldwoord ‘zandzeepsodemineraalwatersteenstralen’. Het stond een tijd lang in de Van Dale-woordenboekedities.
In 2007 verfilmde de Vlaamse regisseur Koen Mortier zijn roman Ex Drummer.
In 2009 koos hij zijn vijf favoriete eigen boeken: De man die werk vond (1985), Ex-minnaar (1993), De terugkeer van Bonanza (1995), De kus in de nacht (2002) en Mijn haar is lang (2009).
Herman groeide uit tot een van de best verkopende schrijvers van Vlaanderen, die vooral bij een jong publiek populair blijft.