24 juli 2019
James Ivory (22 april 2019)

James Ivory (22 april 2019)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: James Ivory
Link: www.chasse.nl
Categorie: film
Prijs: € 9,75
Datum: maandag 22 april om 19:00u
Overige Informatie:
James IvoryMaurice roept de verstikkende conformiteit op van de Engelse samenleving aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.
Maurice Hall en Clive Durham studeren aan de universiteit van Cambridge en raken verliefd. Omdat homoseksualiteit strafbaar is in het post-Victoriaanse Engeland moeten zij hun gevoelens voor elkaar volledig geheimhouden; in 1895 nog werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas.
Nadat een vriend is gearresteerd voor homoseksualiteit verlaat Clive zijn verboden liefde en trouwt hij met een jonge vrouw. Maurice blijft worstelen met zijn identiteit en zelfvertrouwen, en schakelt de 'hulp' in van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare verlangens. Maar Maurice wordt verleid door Clives jachtmeester Alec Scudder, een gebeurtenis die diepgaande veranderingen teweegbrengt in het leven van Maurice.
Gebaseerd op de gelijknamige autobiografisch getinte roman van E. M. Forster. In de verfilming van Forsters vertelling over een verboden herenliefde in 1914 nemen Hugh Grant en James Wilby de hoofdrollen voor hun rekening. Beide hoofdrolspelers werden bekroond in Venetië. Ivory kreeg in 2018, op 89-jarige leeftijd, een Oscar voor het scenario van Call me by your name (Luca Guadagnino).
regie: James Ivory / drama, romantiek / met: James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Ben Kingsley, Simon Callow / Verenigd Koninkrijk 1987, 140 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld